Afgelopen 4 weken - Reisverslag uit Cabagan, Filipijnen van Jeroen Admiraal - WaarBenJij.nu Afgelopen 4 weken - Reisverslag uit Cabagan, Filipijnen van Jeroen Admiraal - WaarBenJij.nu

Afgelopen 4 weken

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Jeroen

04 Juni 2009 | Filipijnen, Cabagan

De zomer eindigt; Filippijnse scholieren stromen binnen voor het nieuwe schooljaar; mijn begeleider is weer terug uit Nederland; ik tel mijn laatste dagen en een nieuwe Nederlandse student, Sylvan, heeft zijn introductiedagen in het veld. Sylvan had in Nederland mijn verhaal gelezen in de krant en nu ziet hij alles met eigen ogen. De cirkel is rond. Het is tijd om mijn werk af te maken. Ja! Ik ben niet alleen maar vakantie aan het vieren hoor. Als je dat soms dacht… Ik werk zelfs in het weekend door.
De laatste tijd vliegen er ’s avonds neushoornkevers rond en die zijn best heel erg verschrikkelijk groot. Als ik het geluid van een helikopter hoor, buk ik altijd maar even. Dat zijn een van de dingen die ik niet zal missen. Als ik toch begin met een lijstje van de dingen die ik niet zal missen, dat stop ik de kakkerlakken er ook op. Kijk, gekko’s zijn alleen maar gaaf. Die gaan midden op een kale witte muur zitten van 5 bij 3 meter en als je langs loopt drukken ze zich plat en denken: “als ik gewoon stil zit, ziet ie me niet”. Het is alleen niet fijn als ze ’s nachts over de muur kruipen tot ze naast je oor zitten en TCHAK CHAKCHAKCHAK roepen. Bij dezen wil ik me verontschuldigen voor alle gekko’s die per ongeluk tussen deuren zijn gekomen en die ik heb gestoord in hun privé-leven.
Ik hoorde laatst ook allemaal geklap op het raam. Ik dacht eerst dat iemand met een doek op het raam sloeg. Toen ik dichterbij kwam, leek het op een vogel, of een joekel van een vleermuis! Maar nee: Het was een mot...

Ik heb voor de laatste keer mijn visum moeten verlengen bij het bureau of immigration. En ze hebben weer iets nieuws bedacht. Ik heb 1000 peso moeten dokken voor een ge-tipexd formulier waarop staat dat ik, uit de People’s Republic of Ch... ehh Nederland, niet op de zwarte lijst sta van de Filippijnse regering.

Ik heb ook een interview gehouden met een locale dorpsleider en omdat ik een vertaler nodig had, werd het een heel interessant gesprek. Mijn vertaler vertaalde mijn vragen net even anders als ik ze stelde, waarna de geïnterviewde de vraag van de vertaler net even anders begreep dan de bedoeling was, waarna de vertaler het antwoord van de man net even anders terugvertaalde naar mij toe, waardoor de antwoorden die ik kreeg soms totaal niet pasten bij de vragen die ik stelde.

De handleiding is nu helemaal af en ligt bij de drukker. Wie had gedacht dat ik alsnog een boek zou publiceren met mijn tekst en tekeningen voor het einde van mij studie? Ik zou dat andere boek van mij ook moeten afmaken, maar ik heb er mijn buik vol van. De laatste week is er een internationale conferentie over natuurbescherming en ontwikkelingswerk, die eens in de vier jaar wordt gehouden. Op deze conferentie geef ik mijn eindpresentatie.

Het was typisch Filippijns opgezet, die conferentie, met een priester om alles te zegenen, en bloemenkransen voor de bezoekers en een kinderkoor, en iedereen moest weer staan voor het volkslied enzo. En openingsspeeches die de hele dag duren.

De derde dag van de conferentie gingen we met zijn allen naar Callao Caves, waar ik al eerder was geweest (maar het is de enige toeristische attractie binnen een straal van 300 km). Met alle gasten keken we naar de uittocht van de vleermuizen bij zonsondergang (dit keer heb ik mooie filmpjes kunnen maken!) en er was een barbecue.

De vierde dag hield ik mijn eindpresentatie op een theaterpodium en ik overhandigde de handleiding op een officiële manier aan iemand van de provinciale regering. Wat voelt het goed om je eigen geschreven boek in je handen te houden! Mijn presentatie was de allerlaatste van de conferentie, en erop volgde een modeshow waarin meisjes van de universiteit de nieuwe krokodillen T-shirts lieten zien, en Crocy de mascotte kwam erachteraan (arme Willem, hij ging bijna dood in dat pak) en de dag eindigde met vuurwerk, een mooie afsluiting van mijn stage! De laatste dag heb ik de handleiding verkocht achter een kraampje.

En nu op vakantie…

• 04 Juni 2009 - 16:02

Toini:

Gefeliciteerd met je eindresultaat!!! Zijn toch maar weinigen op de wereld die hun studie afronden met een boek!!
    fijne vakantie, geniet ervan :-)

• 05 Juni 2009 - 17:20

Mama:

hey jeroen
    Je krokodillenverhaal is opgenomen in het boekje van "waarbenjij.nu"We hebben het thuisgestuurd gekregen.Het heet "waar ben ik nu beland? De meest bizarre reisverhalen van waarbenjij.nu.Voor iedereen te koop in de boekwinkel(tip).Nog een boek waar je in staat dus.Heb je met Johan afgesproken op Palawan?Annemiek heeft nu ook een weblog bij waarbenjij.nu. veel plezier

• 05 Juni 2009 - 18:42

Ron:

Klinkt geslaagd Jeroen. :D Ik zou zeggen, geniet nog even van je vakantie daar. :)

• 06 Juni 2009 - 10:18

Opa En Oma:

Hallo Jeroen,
    Eens in de 4 jaar een internationale natuur- en ontwikkelings-conferentie en jij mag daarop je eerste boek presenteren. Wat een grandiose eer als afsluiting van een succesvolle stage. Je kunt trots zijn op jezelf.

• 06 Juni 2009 - 11:32

Remco:

Haha, ik kan mij zo erg vinden in het verhaal over de dieren. Die beesten zijn een stuk groter dan in het oude vertrouwde Nederland. En Gekko's zijn super hip!!

Heel erg tof dat je boek uitgebracht is!! Mijn doel van de reis is zojuist begonnen. Geniet van je vakantie, die van mij is afgelopen...

Cheers,
    Remco

• 07 Juni 2009 - 14:02

Marianne En Ruud:

Hoi Jeroen,

Gefeliciteerd met je, volgens mij, geweldig geslaagde stage. Ik vond het erg leuk om allemaal zo te volgen alsof we er bij waren! Nog een fijne laatste tijd (vakantie? dat had je toch al?)en tot gauw in Nederland.
    groetjes,Marianne

• 07 Juni 2009 - 20:00

Robbert:

Hey Jeroen,

Gaaf om te weten dat je nu in ieder geval een boek gepubliceerd hebt, en helaas, zal ik je blijven lastig vallen om je proberen te overtuigen je andere boek ook af te maken.

Geniet van je vakantie, en tot snel!

• 11 Juni 2009 - 09:24

James Bond 007:

hi I am james bound 007 have to you sense in my new film take part in that really complete very nice she joke gr .......

• 14 Juni 2009 - 11:19

Le Chiffre:

Mr Bond. I am afraid that your friend Jeroen, is really MY friend Jeroen.

• 14 Juni 2009 - 16:47

M:

M: When do you sleep 007?
    Bond: Never on the firms time sir.

Jeroen

Ik ga een handleiding ontwerpen voor het behoud van de Filippijnse krokodil. De handleiding is een samenvatting van alle praktische kennis die is opgedaan in de loop van zeven jaar onderzoek door Nederlandse en Filippijnse studenten. De handleiding is bedoeld voor de locale Filippijnse bestuurders, de dorpsleiders, gemeenteambtenaren, provincieambtenaren, politieagenten en boswachters in wiens handen de bescherming van de krokodil valt, nu de Nederlandse studenten worden gedwongen te vertrekken door bezuinigingen, waardoor het samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden en de locale Isabela State University wordt opgeheven. Daarnaast kan de handleiding gebruikt worden door een internationaal publiek voor toekomstige projecten in de Filippijnen. Dit stageproject is mijn afstudeerstage in de wetenschapscommunicatie.

Actief sinds 18 Jan. 2009